Efektowna metoda parzenia kawy, najlepsza specialty coffee i 25 pasjonatów. Tak w skrócie można opisać regionalne eliminacje do Mistrzostw Polski Aeropress 2022, które odbyły się w sobotę w kawiarni the White Bear Coffee przy ulicy Żelaznej w Białymstoku. Do zawodów stanęli zarówno profesjonalni, jak i domowi bariści. Trzech z nich najwyżej ocenionych przez sędziów oraz jeden wylosowany w ramach “dzikiej karty” zmierzy się pod koniec sierpnia podczas finału w Warszawie.
Wszyscy uczestnicy otrzymali 18 g kawy z Palarni the White Bear i 5 minut na przygotowanie stanowiska – odpowiednie zmielenie ziaren i zagotowanie wody. Przez kolejne 5 minut parzyli kawę w aeropressie według własnej receptury. Następnie napary zostały ocenione przez sędziów.
Najlepsi okazali się: Łukasz Dyszewski, Marcin Struziński oraz Marcin Zakrzewski. Dzika karta przypadła natomiast Piotrowi Skarżyńskiemu.
Poziom zawodników był wyrównany, co jest świetną sprawą, bowiem do rywalizacji mógł się zgłosić każdy, bez względu na wcześniejsze doświadczenie. To pokazuje, że alternatywne metody parzenia kawy, w tym aeropress, cieszą się w naszym regionie coraz większą popularnością.
Aeropress można porównać do sporej wielkości strzykawki z tworzywa, która działa na zasadzie tłoka. Urządzenie zostało zaprojektowane w 2005 roku, ale kilkanaście lat starczyło, aby zaparzacz ten zdobył uznanie baristów na całym świecie.
Dlaczego? Przede wszystkim przez prostotę budowy, użytkowania oraz uniwersalność. Kluczowy jest jednak fakt, że dzięki aeropressowi zyskujemy pełną kontrolę nad procesem parzenia. Możemy zmieniać proporcje i parametry, grubość mielenia czy czas, eksperymentując tym samym z finalnym smakiem naszej kawy. W efekcie może się okazać, że te same ziarna będą smakować w różny sposób.
Mistrzostwa Polski Aeropress 2022 są częścią The World AeroPress Championship – zawodów organizowanych na wszystkich kontynentach. Finał odbędzie się 1-3 grudnia 2022 w Vancouver w Kanadzie, gdzie zjadą się najlepsi bariści wybrani w swoich krajach.